Du kender måske kun den italienske millionby for foden af Alperne for at huse Fiat-fabrikkerne og for fodboldholdet Juventus, der igen er et af verdens bedste. Eller måske kender du Torino fordi byen havde værtskabet for vinter-OL i 2006, eller fordi du har fløjet dertil på vej til skiferie. Men der er god grund til at lære Torino bedre at kende – for det er en charmerende storby, der har det meste. Her kommer otte rejsetips til en lang weekend i madmekkaet i Piemontes hovedby.

Torino har godt en million indbyggere, men virker både mindre, hyggeligere og lidt som om, at mange indbyggere kender hinanden. Og så er byen på ingen måde overrendt af turister, så man kan føle, at man har byen lidt for sig selv som nordeuropæisk turist.

Det første, der slår ind når man nærmer sig Torino fra luften er, hvor tæt byen ligger på de italienske alper, og fra flyet får man et fantastisk view over de is og sneklædte tinder. Synet af bjergene kan man ligeså godt vænne sig til, for mange steder i Torino har man udsigt til bjergene

  1. Nyd udsigten over byen

En af de første ting man bør gøre som turist er at finde ud af navigationen i byen, og det er ligetil. Brede boulevarder ender i store pladser, og floden Po, danner centrums grænse mod øst. Krydser du Po kan du begynde at gå op ad bakke mod udsigtspunktet Monte Dei Cappuccini, hvor der er en fremragende panorama-udsigt over byen. På klare dage får du endda bjergtinderne med i baggrunden. Fejr din sejr over bakkerne på en af cafeerne på den store åbne Piazza Vittorio Veneto med udsigt til sporvognene, der skærer sig gennem skinnerne på pladsen.

Torino

Sporvognene kører effektivt på kryds og tværs af byen, som dog ikke er større end man sagtens kan gå fra den ene ende til den anden. Har du alligevel fået turistben eller spist for meget til frokost, er taxaerne billige i Torino.

  1. Vælg de rigtige klæder

Rejser du i april eller maj, kan du let regne med plus 20 grader, og nok til at vi danskere stryger i shorts og t-shirt. Men hvis du vil blende ind, så hold dynejakken og det stilsikre halstørklæde på, for de lokale lader sig ikke imponere af forårssol og hvad vi danskere betragter som en hæderlig sommerdag.

Generelt er italienerne bare bedre klædt end danskere og mange andre europæere. På en ordinær torsdag eftermiddag kan mænd og kvinder ses spankulere rundt i, hvad mange danskere ville betragte som det stiveste puds, så husk en habitjakke og et par pæne sko til når du går ud. Ikke fordi det er et must, men blot fordi det føles godt at være på bølgelængde. Og skulle du mangle, har Torino ligeså mange skjortebutikker som de har pastaretter, og det siger ikke så lidt.

Skal du i det hele taget shoppe, så har Torino det meste. Hovedstrøget Via Garibaldi har de fleste sydeuropæiske kædebutikker, mens fx Via Roma er stedet, hvor du som i andre storbyer også uden for Italien kan finde landets mest fashionable mærker som Prada, Gucci og Fendi. Gå på opdagelse i de mange kilometers overdækkede arkader parallelt med de store boulevarder – så kan du også købe gaver med hjem uden at få våde sko, hvis det skulle regne.

  1. Se ægyptisk historie i verdensklasse

Det er måske ikke det man først tænker, at man skal når man tager til Italien eller Torino. Men byen har simpelthen et ægyptologisk museum i verdensklasse som klart er et besøg værd. Her kan du få genopfrisket historierne fra en af verdens første store civilisationer eller give børnene en indføring i den spændende kultur, der også er grundlag for vores.

Museet har en kæmpe samling af fund fra alle tider i det Ægyptiske rige, og præsenterer det pædagogisk på engelsk – også audiovisuelt, så man også som voksen får reelle aha oplevelser om mumier, sarkofaer og livet dengang.

  1. Spis frokost med det hele

Den gode italienske frokost er måske en af de allerstørste attraktioner ved Italien og således også for Torino. Byen er spækket med fantastiske frokostrestauranter, hvor du for 150-200 kroner kan få lækre antipasti, primo og secondi og et par gode glas vin til. Led efter trattorierne i de mindre sidegader eller i arkaderne der flankerer de store boulevarder. Ja der er også her tarvelige turiststeder med billeder af maden, men langt fra så udbredt som i andre storbyer.

Gå efter de mindre steder med mange italienere, og vil du tage et sikkert valg, så find Eataly på Via Lagrange tæt på det ægyptiske museum, hvorfra du kan nyde livet i gågaden og en god flaske af Italiens røde guld til din hjemmelavede pasta.

[maxbutton id=”2″]

  1. Se film på museum

Du har muligvis i en voksen alder set din del af katolske kirker. Onde tunger vil sige, at har du set en, har du set dem alle. Men i Torino har de nu lidt af en attraktion, hvis man tror på Jesu genopstandelse, og hvad der følger med. For i en af byens mange kirker – Johannes Døberkirken – findes intet mindre en Jesu ligklæde. Igen er der forbavsende få turister til noget, der vel er en sensation i den katolske kirke.

Torino filmmuseum

Hvis du mere er til film på det store lærred, skal du tage i Torinos filmmuseum – Museo Nationale del Cinema – der ligger i Torinos vartegn Mole Antonelliana i centrum. Bygningen i sig selv er rimelig spektakulær og ligner mest af alt et forvokset japansk tempel med en stor kuppel. Men når du først har sneglet dig gennem en træg kø (hvor nogle blot skal op i bygningenss tårn for udsigtens skyld), venter dig en rigtig fin museumsoplevelse. Ud over filmplakatudstilling, og udstillinger af rekvisitter fra film som Aliens og Star Wars og er selve kuplen også indrettet som en del af museet, hvor man på liggestole kan ligge vandret og se op på filmklip, der projiceres på kuplens indre. Dernedefra ligner museet lidt Darth Vaders dødsstjerne, og det er måske meget rammende her i det filmiske univers.

Havde jeg vidst, at man kunne købe billetter på nettet, og dermed undgå køen, havde jeg sparet en times ventetid med ”underholdning” fra byens gøglere og illegale gadesælgere. Find billetter her.

  1. Spis middag med bohemer

At give langtidsholdbare restaurantanbefalinger til en by som Torino er en svær disciplin. Der er så meget godt, men steder kan naturligvis ændre sig eller lukke ned. Men et sted, der er værd at besøge er Da Cianci Piola på den lille hyggelige plads Largo de IV Marzo, hvor der også ligger andre gode steder. Cianci de Piola er et travlt osteria som københavnere vil sammenligne med Bevi Bevi på Vesterbro. Restauranten serverer simpel, men lækker mad til yderst rimelige priser. Antipasti koster 4-5 euro. Det samme gør primi, mens secondi – altså hovedretten – koster omkring seks euro. Prøv italienske klassikere som Vitello Tonato eller stedets signaturret carne crudo, der minder meget om dansk tartar.

Stedet frekventeres af bohemer i alle aldre, og er en ægte lokal favorit. Når du nyder din vin på karaffel blandes luften af mad med stærke cigaretter eller cigarer som italienerne konsumerer en del af til deres espresso.

Kom til Da Cianci Piola i god tid før du for alvor er sulten, da der kan være ventetid på at få bord. Den ventetid kan du passende bruge på at få dig en Aperol Spritz på en af pladsens andre cafeer.

  1. Tag på landet

Noget af det fantastiske ved Torino med dens placering midt i Piemonte er, at nogle af Europas allerbedste vinmarker kun ligger en times kørsel fra centrum. Så har du en dag til overs på din tur, så gør dig selv en tjeneste og lej en bil og kør ud og se på vinbyerne, der ligger syd for Torino.

Byerne Alba, Barolo og Barbaresco ligger på en snor med kun tyve minutters kørsel imellem sig. Og de er alle et besøg værd. Det er lidt som at køre mod synet af en vinetikette når man ser de små byer på toppen af bakkerne tone frem i landskabet mellem vinmarkerne. Det er utrolig fotogent – også om foråret, hvor vinstokkene først lige er sprunget ud, og der er mere nøgent eller lysegrønt end senere på sæsonen.

Mens Barolo og Barbaresco er små ”castellos” – borgbyer – er Alba en rigtig og levende by. Alle steder er vin naturligvis hovedattraktionen, og vinbarer og vinbutikker ligger side om side. Du kan købe Barolo-vine ned til omkring 16-18 euro flasken, og helt op til mange hundrede. I både Barbaresco og Barolo er der små velindrettede butikker, hvor du kan smage på vinen inden du køber den – og har du bedre tid, kan du med fordel tage rundt og besøge producenterne på deres vingårde. Turistkontorerne i Alba og Torino kan hjælpe med information om stederne.

Frokost skal man jo have når man er på farten, og det skal gerne være godt. Jeg besøgte Osteria la Cantinella i Barolo, og fik – ud over det obligatoriske bræt med skinke og mozzarella – stedets egen risotto naturligvis lavet på… Barolo-vin.

Biler kan lejes i Torino centrum nær stationen. En Fiat Punto koster ca. 700 kroner for et døgn.

  1. Tag på madmarked

Selvom du bor på hotel, og ikke har tænkt dig at lave din egen mad eller købe ind til at drive en restaurant i et par dage, så tag på Torinos store madmarked Mercato de Porta Palazzo på Piazza della Republica.

Jeg har været på mange af den slags markeder i andre sydeuropæiske byer som Rom og Barcelona, men jeg har aldrig set et så stort udendørsmarked som det i Torino. Det fylder stort set hele den store plads, hvor du kan få alt mellem himmel og jord (mest jord). Fra citroner så store som håndbolde, alskens friske krydderurter til Piemontes eksklusive trøfler. Og går du inden for kan du finde fisk og skaldyr for enhver smag ligesom du kan finde dig en ordentlig velhængt bøf, vagtler eller grisetæer.

Der råbes og skriges fra sælgerne, der naturligvis har det bedste tilbud. Skal du ikke købe noget, kan det måske være lidt overvældende at gå rundt på markedet blandt restauratører og husmødre i hundredvis. Men det er en oplevelse af liv, vitalitet og noget uprætentiøst, der egentlig er meget sigende for byen Torino.

Et enkelt lavprisselskab flyver direkte til Torino fra København. Et mere bæredygtigt valg kan måske være at tage med Lufthansa over München på en god forbindelse. Tag afsted før alle de andre finder ud af, hvor godt der er i Torino!

Written by Troels Johannesen
Troels Johannesen er kommunikationsrådgiver og forfatter på Momentet.dk