2017 kan blive et stort år for børsintroduktioner af tech-virksomheder. Pinterest og Snapchat er to af de sociale medier du kan købe aktier i. Også Spotify, Dropbox pog AirBnb bliver interessante at følge.
Har du de sidste år siddet tilbage og ærgret dig over, at du ikke fik købt aktier i Netflix, Google og Tesla som er nogle af de store vindere på de amerikanske børsmarkeder? Eller har du købt aktier i Twitter, og set dine investeringer falde i værdi? Så har du chancen for at starte på en frisk i 2017, der ser ud til at få en del prominente tech-virksomheder på børsen.
Virksomheder som Pinterest, Snapchat, Spotify, Dropbox og Trivago er nogle af de virksomheder, der overvejer at gå på Børsen i 2017 for at rejse mere kapital til at udvikle forretningen. Også den ’nye økonomis’ stjerner Uber og AirBnb menes at ville på børsen næste år.
Aktier med risiko
De såkaldte IPO’s (Initial public offering) er børsintroduktioner, der ikke kun udbydes til institutionelle investorer, men også til almindelige borgere som du og jeg, der måske har lidt penge til overs eller bruger af pensionsmidlerne. Til denne gruppe er tech-virksomheder og måske særligt de sociale medie virksomheder, som vi kender fra brugersiden, fristende at kaste os over. Men der er som altid en risiko, og måske er den større ved aktier i sociale medier, fordi man risikere at investere med hjertet ligesom med sportsktier.
Særligt måles de sociale mediers værdi på udviklingen i antallet af brugere ud over naturligvis, hvor stor en omsætning de har. Til eksempel har Twitter-aktien haft trænge kår siden den blev introduceret på NASDAQ-børsen i slutningen af 2013. Her startede salget af aktien på 42 dollars, og har siden da levet en markant zig zag tilværelse for igennem hele 2016 at have ligget under 20 dollars pr. aktie. Og det er blandt andet stagnationen i antallet af brugere, der har skylden for faldet i aktien. Udviklingen i antallet af aktive Twitter-brugere på verdensplan har stort set stået stille siden 2014, og samtidig har Twitter simpelthen svært ved at tjene penge på annoncer og kommercielle samarbejder. Når det internationale Twitter-community så ind i mellem i samlet flok frygter for mediets overlevelse, hjælper det heller ikke aktien.
Facebook er en anden sag. Mediet har set en støt stigende skare i aktive brugere når Facebook snart to milliarder aktive brugere på verdensplan. Og aktien følger med. Fra en introduktionspris omkring de 40 dollars pr. aktie i starten af 2012, er aktien nu næsten tredoblet til i skrivende stund at ligge på 119 dollars pr. aktie.
Hvis man for alvor vil investere i tech-aktier, og ikke kun gør det fordi man interesserer sig for medier eller tech-industriens udvikling, bør man altså se nøje på udviklingen for de enkelte medier, på langtidsholdbarheden af det enkelte medie og på konkurrencesituationen – altså ganske som med andre virksomheder fra ’den gamle industri’.
Hvem tør købe aktier i Snapchat?
Den måske mest hypede af alle tech-aktier i 2017 er Snapchat. ’De unges’ sociale medie har rundet 150 millioner aktive brugere i december 2016, hvilket er en stigning på mere end 100 millioner brugere på et år. Det skaber i sig selv grobund for en god IPO, hvor aktien hurtigt kan stige, fordi mange investorer gerne vil med på vognen og være en del af udviklingen. Men det er med en vis risiko. For er Snapchat et langtidsholdbart projekt?
Særligt med konkurrenten Instagrams hastige udvikling af nye features og kopi af nogle af Snapchats populære funktioner, kan det være svært at tro på, at Snapchat også om fem år vil være en markant spiller. Dertil kommer, at hovedkonkurrenten med Facebook som ejer, har en kæmpe kommerciel fordel i at kunne trække brugere og annoncører fra Facebooks platform og på den måde skabe en kommerciel bund som Snapchat ikke kan nå.
Skal man købe Snapchat, skal man nok være klar til hurtigt at sælge igen, og se det som en kortsigtet investering.
Hvilke aktier skal du satse på?
Hvad du så skal satse på, hvis du vil investere i de nye tech-aktier, der er på vej? For det første, skal du se på introduktionsprisen. En startpris på mere en 30 dollars vil nok være for høj for Snapchat. Noget lavere bør den ligge for Pinterest, hvis brugerudvikling forventes at være nedadgående over de næste år.
Ser man uden for de sociale medier og på andre virksomheder i den digitale industri, vil kommende IPO’s hos Spotify og Dropbox nok umiddelbart være mere langtidsholdbare. Spotify er klart den største musik streaming tjeneste med over 40 millioner betalende kunder, og streaming af musik har på det nærmeste udraderet al anden køb af musik.
Dropbox er et andet godt bud. Tjenesten har over 500 registrerede brugere, og er en af de cloud-baserede teknologier, der vinder frem i disse år, fordi privatpersoner og virksomheder ønsker at opbevare deres filer i virtuelle lagre i ’skyen’.
Et andet godt bud er rejse og hotelsøgemaskinen Trivago. I de sidste 12 måneder har tjenesten haft hele 1,4 mia. besøg og en kæmpe vækst til i 2016 at have en omsætning på over 585 mio. euros.
Andre tech-virksomheder som (måske) kommer på børsen i 2017 er virksomheder som online samarbejdstjenesten Slack, datavirksomheden Palantir Technologies og det fremadstormende amerikanske medie Vice Media.
Held og lykke!
Tilmeld nyhedsbrev
Leave a Comment