Instagram har rullet stories ud til deres platform. En feature nærmest kopieret fra Snapchat, der er en del af ejeren Facebooks angreb mod Snapchat, der har bedst fat i teenagere. Er det starten på enden for Snapchat?

Da Snapchat lancerede stories i 2013 var det kronen på værket, der skulle sikre en mere alsidig social medieplatform og få både virksomheder og de lidt ældre brugere med. Muligheden for at kunne lave fortløbende historier i billeder og videoer var nyt, og har været med til at sikre Snapchat markant succes.

Særligt for de af os, der er er kommet op i årene, var stories det, der kunne få os i gang på snappen. Noget der ellers kniber for mange over 30 år, måske fordi der ikke rigtig er plads til chatbeskeder med animerede hundetunger og katteører for så mange med job og familie. Sat på spidsen er det kun unge under 25, kreative og mediefolk, der forstår at bruge Snapchat i Danmark.

Selvom Snapchat er vokset markant de sidste år, har tjenesten ”kun” 150 mio. daglige brugere, mens Instagram har dobbelt så mange – blandt andet fordi demografien er mere spredt hos Instagram, der umiddelbart er lettere at bruge og komme i gang med. (kilde: Bloomberg). Mange downloader simpelthen Snapchat, men kommer ikke i gang.

Og nu kommer de måske slet ikke i gang. For med Instagrams kopi har man (like it or not) elimineret en markant konkurrencefordel til Snapchat. Og man har ikke engang besværet sig med at finde på et andet navn eller for alvor forbedre tjenesten.

Designet til millenials

Noget, der taler til Snapchats fordel på den korte bane er, at app´en er designet til millenials – generationen født omkring årtusindeskiftet (*). Altså den generation, der er vokset op uden fastnettelefon, som ikke bruger e-mails og kun sjældent finder på at sende en sms (og det er kun når mor eller far insisterer).

Af de 150 mio. dagligt aktive brugere på Snapchat er en tredjedel af dem millenials. Antallet er nogenlunde det samme for Instagram, men altså en mindre procentdel. Det er altså millenials-målgruppen som Facebook/Instagram særligt bejler til når de udvikler deres platforme – naturligvis for at fremtidssikre forretningen.

I det lys skal også ses udviklingen af Instagrams mindre søster-apps Boomerang, Hyperlapse og Layout, der indtil nu har virket som et løsrevne tiltag, mens om nu giver mere fordi alle billeder og videoer fra de tre apps kan integreres i Instagram stories.

Er der så plads til begge platforme? Ja en tid endnu.

Men der er ingen tvivl om, at mange brugere vil tage et valg mellem Instagram og Snapchat, og jo færre forskellene er, jo mindre villige er folk til at bruge tid på begge platforme. Her mener jeg Instagram står stærkest i billedet fordi den er tættest på at være multiplatform, der kan ”det hele” samtidig – og det er den vej det går med sociale medier: at brugerne ønsker mange funktioner, men få tjenester.

Både for private, men måske særligt for brands, der skal bruges ressourcer og lønkroner på at vedligeholde social medieplatforme vil man følge udviklingen tæt. For det kræver energi og penge at opbygge sin følgerskare på sociale medier, og kan man med god samvittighed fravælge Snapchat fordi de samme features findes på Instagram, så gør man det. Særligt hvis man specifikt målretter sine ydelser mod millenials vil man dog holde fast i Snapchat indtil man ser om Instagram tager brugerandele i dette segment.

Det bliver spændende at følge krigen mellem Snapchat og Instagram. En ting er der ikke tvivl om: Der vil være tilhængere af Snapchat, der vil sige, at tjenesten aldrig dør, og at det kun er næsten 40-årige som mig, der overhovedet kan tænke den tanke.

Læs også analyse fra Lance Ulanoff på Mashable.

———

(*) Jeg er på Twitter blevet gjort opmærksom på, at millenials kan defineres bredere, så det fx også dækker dem, der er født i slutfirserne og 1990′ erne. (se wiki).

Written by Troels Johannesen
Troels Johannesen er kommunikationsrådgiver og forfatter på Momentet.dk