Ibiza er en dejlig ø. Som Mallorca bare med mere fest, mere luksus – og et andet ry. Det er her, du finder nogle af de bedste strande i Europa og de største fester. Men inden du booker din Ibiza-ferie, er det vigtigt, at du ved, hvilken ferie du skal have. Her er din guide til at kende din Ibiza-type.

Du har drømt om at tage til Ibiza, siden du var 22. Du har hørt om festerne, og du har en pæn samling CD’er fra Café del Mar og Ibiza lounge. Nu er du snart 40 somre gammel, og det er tid til at indfri dit ønske. Ibiza står på din bucketlist.

Generelt er der fire måder, hvorpå du kan tage til Ibiza, og det kræver, at din type passer.

Party-typen

Du er overvægtig englænder m/k. Du tager på polterabend, selvom ingen skal giftes, og du er vild med at gå i flok. Du er også vild med Jomfru Ane gade, især når det er 33 grader varmt, og der er Sangria af tarvelig kvalitet.

Du har ikke noget imod at danse på bordene iført g-streng. Lige meget hvilket køn du er. Du overlader generelt for lidt til fantasien.


IMG_9354

Stranden Cala D’Hort med udsigt til Ibizas vartegn Es Vedra – kom tidligt. Pladsen er trang.

Du lejer en lille lejlighed i Port Antoni på vestkysten eller i Ibiza by, hvor I er fire, der deler 18 kvadratmeter uden aircondition.

Du dukker op til overfladen omkring kl. 21. Rød som en reje fordi du sov brandert ud i solen – og du er iført en fodboldtrøje fra en engelsk provinsby. Du bevæger dig kun efter drinks og shuttle-både, der fragter dig til de store clubs. Du synes, at David Guetta er the shit.

Inden ferien er forbi, har du købt en Pacha t-shirt i psykedeliske farver og en kasket, hvor der står I love Ibiza. Du kommer fra Ibiza uden at have talt med andre, der ligner dig, og overvejer om næste års tur skal gå tilbage til Ibiza, eller om det er Lloret del Mars tur til at få besøg af din herlighed.  

Ferielejlighedstypen

Sidste år var du en uge på Rhodos. Du bor i et halvkedeligt lejlighedskompleks fra 70´erne eller på et hotel med pool og buffet for 8 euro i en af de større byer som Eivissa (Ibiza by) eller Port Antoni, hvor hvert gadehjørne har sin egen bar, der sælger 10 shots for 10 euro.

Du har måske børn med, eller også er du under 30 år og har en kæreste, der har set på Instagram, at Kate Moss er på øen. Du spiser kun på steder, hvor der er billeder af maden og foretrækker menukortet på tysk eller engelsk. Dit spanske begrænser sig til at sige ‘chorizo’ og ‘la cuenta’. Du synes, at sangria er himmelsk og bestiller gerne en kande til din paella (som ingen bør spise uden for Valencia eller Sevilla).


imageSpis tapas – på Ibiza får du en god kombi af tradionelle tapas og seafood

Du har sat dig for at skulle se noget kultur og spise lokalt. Men du ender på de turistede restauranter langs havnen. Til gengæld kommer du hjem med telefonen fuld af uskarpe billeder af solnedgangen over Middelhavet.

Villa-typen

Du har smadret sparegrisen og lejet en finca lidt ude på landetm som du har fundet på AirBnb. Regn med mindst 15.000 om ugen i juli og august. Så har du også poolen for dig selv og kan selv bestemme, hvornår der skal komme lounge musik ud af højttalerne, og hvornår du vil høre på cikader. Lige meget hvad glemmer du solcreme til både dig og dine børn, så du efter første dag har fået farve som Aperol Spritz.

Du vælger områderne omkring Santa Eulalia, San Gertrudis eller længere nordpå – langt fra festen og de rødmossede englændere. Du kører til strande som Cala Llenya, Aguas Blancas eller Cala d´Hort.


imageLej en villa på AirBnB eller HomeAway eller et andet sted. Det er dyrt, men pengene værd.

Du lejer en bil, for det er du nødt til for at komme rundt til de gode strande og til supermarkedet, hvor du køber frisk fisk, kød og rosé til din aften på terrassen. Du får ikke rigtig besøgt de gode restauranter, for ungerne skal jo i seng på et tidspunkt, og du har brugt alle pengene på huset. Du lever mest af skinke, ost og tomat og baguette fra bageren.

Den eneste fest du får, er når ungerne er lagt, og du kommer helt op på to gin tonics efter maden. Men så falder du også i søvn i hængekøjen. Men det er ok, for du drømmer stadig om en weekend med drengene på clubben, inden du bliver fyrre. Du har travlt.

Den luksuriøse type

Ibiza er et af de steder i Europa, hvor kändiser ferierer om sommeren. Kate Moss, Justin Timberlake, Ronaldo, Claudia Schiffer og mange andre celebs lejer store private villaer eller kæmpe yachts og kommer kun frem, hvis nogen har betalt dem for at deltage i åbningen af en bar eller en restaurant.

Men fortvivl ikke selvom du ikke er kendt – du kan stadig tage Ibiza med stil. For du kan bare tage afsted og fake, at du er både rig og kendt, selvom du har blot er jurist eller har et mellemlederjob i mediebranchen.

Det kræver selvfølgelig penge på lommen, men dem har du fået af din far, der er advokat i Charlottenlund.

IMG_9430
Stranden S’illetas på Formentera. Suveræn strandm men pas på papparazzier og selfiestænger.

Vigtigst er at du pretender, og hvor gør du det bedre end på stranden – og så på Instagram?

Du følger dine kändis-favoritter og finder som en anden paparazzi ud af, hvor de opholder sig, når de er på Ibiza. Du tager færgen til Formentera syd for Ibiza, hvor du har hørt, at både Messi og Ronaldo har smidt deres yachts. På stranden og i det turkisblå vand poser du med duck face og selfie stang, og gør hvad du kan for at ligne en undertøjsmodel (m/k).

Om aftenen tager du bad i parfume, drikker skinny bitch og iklæder dig alt det hvide tøj, du har taget med. Du tjekker Instagram for at se. om der er en ny bar eller en klub, du kan indtage som den high roller du er. Du ender med at betale overpris for en flaske champagne. Men du lægger billedet af dig selv og flasken på fjæsen #Ibizaluxurylifestyle.

Coverfotoet er fra den legendariske Cafe Del Mar.

Written by Troels Johannesen
Troels Johannesen er kommunikationsrådgiver og forfatter på Momentet.dk