Første runde af et småkedeligt EM er nu overstået, og det er tid til at gøre status. Ikke over, hvor få angribere, der scorer, hvor mange gange Joakim Löw har pillet sig i numsen eller hvor mange gange Zlatan har omtalt sig selv i tredje person. Det er tid til at se på, hvem der har de fedeste spilletrøjer og finde ud af, hvilken fodboldtrøjetype du er.

De 24 hold til EM i Frankrig har ikke bare forskellig spillestil – de har også forskellig tøjstil. Og som i bybilledet, er der også her forskellige typer. Nogle der er med på beatet og andre, der sakker efter – og så er der dem der stikker ud.

Der er særligt tre brands, der er tøjsponsorer for EM-holdene. Adidas har flest med ni hold, herefter følger Nike med seks hold og Puma med fem hold. Så Adidas har altså vundet den kamp, men har de så også lavet de flotteste trøjer til de bedste hold? Nja den er mere tvivlsom selvom Adidas leverer til favoritterne fra Tyskland og Spanien og outsiderne fra Belgien.

Nike derimod løber med nogle af de mere populære og iklæder spillerne fra fx England, Portugal og værterne fra Frankrig.

Kort sagt kan trøjerne opdeles i fire kategorier:  Den retro, den kropsnære, den særlige og den virkelig kedelige.

Retro-trøjen
Retrotrøjen finder du på spillere fra Italien, Østrig, Irland, Island og naturligvis Tyskland. For hvor er det mere oplagt at lave en retro-trøje end til det tyske hold. Denne Adidas trøje nærmest emmer af EM 1972, hver Gert Müller lavede to kasser i finalen og gav det daværende Vesttyskland sejren over Sovjetunionen. Ren koldkrigsretro, der egner sig til at blive solgt i både sportsbutikker og på second hand markeder i Berlin. Hvem kunne ikke forestille sig en hipster eller to med fuldskæg og denne tyske trøje slingre rund på Roskilde Festival?

germany-euro-2016-home-kit-2Tyskland

I retrostilen finder man (naturligvis) også den italienske. Det er som om alt ved Italien er retro for tiden. Kør fx helst på italienske racercykler af ældre model eller sid ved Como-søen og drikke Aperol Spritz. Virkelig retro, men godt. Og den er nu pæn den italienske trøje. De grønne, hvide og røde striber fra flaget gør det svært at fucke up, og så passer den uden tvivl til en tur på den italienske riviera.
puma-italy-euro-2016-away-kit-2Italien

Skal du stikke lidt ud og ikke vælge hverken tysk eller italiensk, skal du vælge den fra vores venner på Island. Det er faktisk en fin trøje, der kommer fra det lille italienske brand Errea, der dermed også er repræsenteret ved EM. Vælg måske den kortærmede sorte målmandstrøje, der faktisk er helt stilet. Eller du kan blende ind på pubben med den grønne irske trøje fra Umbro.

iceland-euro-2016-kitIsland

Den kropsnære
Ingen slutrunde uden noget meget kropsnært. Spillerne fra Frankrig, Portugal (selvfølgelig), Tjekkiet, Schweiz, Slovakiet, Polen, Tyrkiet og England har trænet i ugevis på at smøre deres nye trøjer på og snørret hinanden ind i omklædningsrummet. Noget man ikke umiddelbart forbinder med Polen eller Wayne Rooney, men det er måske det de unge vil have.

england-euro-2016-kit-6England

Så er det ingen overraskelse, at Portugal kører den kropsnære stil. Ronaldo kan vel dårligt optræde i andet, og fylder da også sin Nike trøje ud til stor fornøjelse – ikke mindst for sig selv..
Ligesom overvægtige cykelrytter-typer på Københavns cykelstier, skal du som 40+ ikke vælge kropsnært. Men hvis du endelig gør, skal du vælge den franske fra Nike. Ikke kun fordi de har et fedt fodboldhold, der spiller offensiv fodbold, men også fordi den har rene linjer og et tidløst design som holder.

Den særlige
Er du en af dem, der gerne vil skille dig lidt ud og ikke vælge en af de trøjer de andre vælger, skal du vælge den fra Rumænien, Albanien eller Kroatien. Ingen køber en trøje fra Albanien eller Rumænien og den kroatiske skiller sig ud på grund af det ternede mønster, der passer til landets flag.

Mens Kroatiens trøje er fra Nike er Rumæniens fra det spanske mærke Joma, der er tøjsponsor for en hær af (mindre) klubber på alle kontinenter – hvor den måske mest kendte er den ikoniske pink trøje fra Palerrno.

Albania-Euro-2016-Home-and-Away-Kits (4)Albanien

Den albanske trøje er også meget sjov og lægger sig i krydsfeltet mellem kropsnær og særlig. Den er fra det spanske brand Macron som ingen danskere har hørt om, men som er tøjsponsor for Lazio i den italienske serie A og for det skotske rugby-landshold. Vælg især anden eller tredje trøjen, hvis du virkelig vil stikke ud.

Den kedelige
I forhold til hvor stort et udstillingsvindue EM er for et sportsbrand, er det helt utroligt hvor mange kedelige fodboldtrøjer, der er forsamlet i Frankrig. Kategorien tæller Spanien, Ungarn, Sverige, Nordirland, Rusland, Wales, Ukraine og Belgien som jeg havde forventet mig mere af – også spillemæssigt.

Hvor det måske ikke er så overraskende, at Wales, Nordirland og Ukraine har sparet på trøjedesignet, er det mere skuffende at den spanske er så kedelig. Der var ellers potentiale for en del spanske trøjer over blege danske maver sammensat med Havainas på blege danske ben.

Den svenske er en decideret langgaber ligesom spillet på banen –hvordan kan man dog putte Zlatan i en sådan trøje. Drop de kedelige, og vælg hellere en af de tre bedste.

Her kommer min personlige top fem:

  1. Italien – klassisk og alligevel moderne
  2. Frankrig – fordi den er stilren og klassisk. Bare fransk.
  3. Tyskland – fordi den er rendyrket 70´er nostalgi
  4. Albanien – godt enkelt design i rent snit
  5. Island – ’break the ice’, hedder det i launce-videoen.

Hvem er tøjsponsor for hvem?
ScreenShot041
Nørd igennem med alt om fodboldtrøjer på Footyheadlines.com, hvor du også kan se når der præsenteres nye trøjer fra de største europæiske klubber.

Written by Troels Johannesen
Troels Johannesen er kommunikationsrådgiver og forfatter på Momentet.dk