Når man er mand og har været teenageknægt i 1990´erne vil man have drømt våde drømme om de fleste af de kvinder, som Mario Testino afbilleder og hvis portrætter nu er udstillet i Kunstforeningen Gl. Strand i København.

Udstillingen No Limits åbnede i sidste uge med Mario himself til stede, og det er da også en flot hilsen til København, at der nu for første gang er en soloudstilling med Testino. Selv siger Mario Testino – i pressemeddelelsen fra Gl. Strand – at titlen på udstillingen No Limits refererer til det frisind som Testino eftersigende har fundet i København de gange han har været i byen.

Om Testino selv er libertiner melder historien ikke noget om, men sikkert er det, at hans portrætter er blandt nogle af de mest kendte i modeverdenen. Kendte for deres reklamekulør og fokus på den solbrune krop, strandlivet, festen og glamouren, der har præget Testinos karriere.

6-Kate-Moss-London-2002-c-Mario-TestinoKate Moss, London 2002 © Mario Testino.

På Gl. Strand hænger ikoniske billeder af musen Kate Moss og andre topmodeller som Sienna Miller, Naomi Campbel, Claudia Schiffer og Gisele Bündchen og vidner om, at Testino har fotograferet klodens smukkeste kvinder i årtier. Det har han gjort for nogle af verdens førende modemagasiner som Vanity Fair og Vogue, der er kendte for deres overdådige billedserier, og som huser andre af verdens førende portrætfotografer.

Testinos verden er inspireret af de unge, de rige og de smukke. Hvis modellerne har tøj på er det oftest i stiletter, gallakjoler og diamanter. Og så er billederne inspireret af stranden i Rio de Janeiro, og i nogle af billederne kan man nærmest dufte det varme sand og olierede solbrune kroppe. Noget man kan rendyrke i en af Testinos mange coffee table books.

Testinos billeder – både dem til magasiner og til reklamekampagner for fx Gucci og Versace – emmer af svulstighed og sex, og ikoniserer den periode i særligt 1990´erne og starten af dette årtusinde, der for alvor var topmodellernes storhedstid.

4-Kate-Moss-London-British-Vogue-2008-c-Mario-Testino_edited-2Kate Moss, British Vogue, London 2008  © Mario Testino.

Men udstillingen på Gl. Strand viser også de kongelige portrætter som Mario Testino har taget af fx kronprinseparrene i Danmark, England, Norge og Holland. Det er ikke der, hvor Mario Testinos billeder gør sig bedst i udstillingen. Stilsikkert og rigtigt, ja. Men langtfra stranden i Rio og champagnefestern i New York. Kun det pompøse har billederne til fælles, og i udstllingen er de royale lidt klemt inde mellem modebranchens bedst kendte.

Testino-udstillingen på Gl.  Strand er fordelt på alle tre etager, og øverst når iagttagerne til lystens hule, hvor Testinos nudes, nøgenportrætter vises. Find fx nøgne eller halvnøgne udgaver af Kate Moss, Sienna Miller, Cameron Diaz og Demi Moore. Det er her teenagedrømmene får frit løb.

Udstillingen No Limits kører – helt i Testinos ånd – sommeren over og lukker ned 18. september.

Written by Troels Johannesen
Troels Johannesen er kommunikationsrådgiver og forfatter på Momentet.dk