Den anden dag havde jeg et heldagsmøde i Værnedamsvej, og det blev mere end bare en dag ud af kontoret. Det blev til en genopdagelse af en af mine københavnske favoritgader, en tilbagevenden til en gade jeg har brugt meget, men nu besøger alt for sjældent.

På sådan en dag, hvor solen skinnede, hvor folk myldrede i gaderne og det hele emmede af liv og sommer, er Værnedamsvej svær at ikke at holde af.

Jeg bor i forstaden. Og selvom jeg kommer i byen hver dag når jeg tager på arbejde, er det efterhånden sjældent, at jeg for alvor får brugt byens gader. På den der måde, hvor man bruger både tid og energi på at indånde gadens stemning, se ordentligt efter og lægge mærke til gadens særkende og de mange små butikker, der fx gør Værnedamsvej til noget særligt.

Mit møde foregik hos boghandlen Thiemers Magasin, der retteligt ligger i Tullinsgade. I boghandlen finder man både enkelte bestsellers, men også smalle digtsamlinger, fotobøger og andet godt til den intellektuelle, kreative klasse. Lejer man det lille mødelokale bagtil, serverer indehaveren Rikke Viemose god stempelkaffe i kopper fra Playtype i Værnedamsvej, og mødedeltagerne kan bruge den lille baggård. Thiemers Magasin en af de (få) små moderne boghandlere, hvor man godt gider bruge sine bogpenge, frem for hos Amazon og Saxo. Og fra tid til anden er der bogreceptioner og politiske debatter i boghandlen, og det gør ikke konceptet dårligere.

imageThiemers Magasin i solskin

Værnedamsvej er et lille stykke Paris på grænsen mellem Vesterbro og Frederiksberg. Trafikken går i begge retninger i gaden, og det skaber både lidt kaos, men også ægte liv. Og så skyldes det iøvrigt, at gaden ligger præcis på kommunegrænsen mellem København og Frederiksberg, og kommunerne kan ikke enes om, hvilken vej gaden evt skal ensrettes.

Den franske skole, hvor byens fransktalende børn sendes i skole, delikatessebutikken Le Gourmand og resturanten Les Trois Cochon (De tre små grise) gør endnu mere til pariserstemningen – fortovscafeerne, bageren og vinhandlen gør det sidste. Værnedamsvej er en af de få gader I København, der er en god blanding af helt almindelig gade med ukrukkerede butikker, der kunne ligge hvor som helst. Og så nye hippe flagship stores som Playtype og Aesop, skønhedsbutikken, der kun placerer sig i de hippeste gader i verden. Ikke underligt, at VisitCopenhagen gerne praler med Værnedamsvej.

Værnedamsvej er ikke billig. Den nu hedengange frugt og grønt-butik Kiwi & Mango var berygtet for sine priser, hvor en grapefrugt let kostede en 20’er og hvor de fleste kunne købe sig fattig i et pund jordbær. Igennem årene har ‘den danske marquis’ strollet ned gennem Værnedamsvej for som en anden flaneur at købe dagens buket i gadens skiftende blomsterhandlere. I dag ligger Blomsterskuret midt i gaden – gå ind og tag en dyb indånding i ‘skuret’, hvis du kommer forbi. Det er gratis.

imageSmil fra Blomsterskuret

Værnedamsvej har en herlig blanding af moderne cafeer, barer og restauranter. På en fredag aften, kan man om sommeren få det hele. Les Trois Cochons Og Mama Ludbas i den ene ende af gaden serverer klassisk fransk og italiensk mad til rimelige priser. Og i den anden ende kan man på Café Viggo få byens billigste fadøl og undertiden opleve dans på bordene i weekenden. Over for frister vinbaren Falernum med dejlig stemning og god vin i glasset, der særligt på en sommeraften krydres af glade festrygere, der fylder fortovet.

Hvis du slutter din dag i Værnedamsvej på Falernum, er du muligvis startet på Granola. Midt i gaden har cafeen plantet sig som et naturligt centrum for folk, der gerne vil se og ses på, fx fra stolene på fortorvet, hvor der ikke er langt til at bestille den næste kaffe gennem det åbne vindue ind til baren. Cafeen er klassisk fransk, og serverer en god blanding af danske og franske retter. Om morgenen kan du få grød og skyr – om dagen kan du fx få croque monsieur og tatar.

imageKaffe på Granola

Hvis du ikke lige har en weekend i Paris i kalenderen, så hop på cyklen og tag et par timer i Værnedamsvej. Du kunne gå hen og blive forelsket.

Written by Troels Johannesen
Troels Johannesen er kommunikationsrådgiver og forfatter på Momentet.dk