Efteråret er over os, og hvad er mere velegnet til at fordrive de mørke aftener med end en god bog, stearinlys og kaffe på kanden? Tv-serier naturligvis. I hvert fald er binge-watching af serier blevet den nye folkesport. Her får du tip til noget af det bedste Netflix og HBO har at tilbyde de seriehungrende danskere. Du får en alfabetisk liste over mine favoritter – nye serier såvel som nogle med nogle år på banen – delt op i tre dele, hvoraf dette er den første.

Billions (HBO)

Der er indtil videre kun udgivet en enkelt sæson af billions, men der er bestemt lagt I kakkelovnen til mere. Serien kan siges at være House of Cards i pengenes verden, og deraf navnet. Hovedpersonen spilles af Damian Lewis, der også spiller en af hovedrollerne i de første sæsoner af Homeland. Han er en hovedrig aktiespekulant, der ikke skyr nogle midler i kampen for milliarderne. Heller ikke de lyssky metoder, svindel og bedrag, der får statsadvokaten på banen. Han spilles af Paul Giametti, som du måske kender fra vinfilmen over den alle Sideways.

Det er et skudsikkert plot, og ekstra krydderi får dramaet, da Giamettis karakter i serien er gift med Lewis’ HR-chef, spillet af Maggie Siff, der også har en af hovedrollerne i Sons of Anarchy. Man kommer ikke sådan rigtig under huden på karaktererne i første sæson af Billions, men det er fremragende underholdning, og som altid lækkert produceret. Sæson to kommer 17. februar.

Billions (2016) | Official Trailer | Paul Giamatti & Damian Lewis SHOWTIME Series

The official trailer for the SHOWTIME series Billions, starring Emmy® and Golden Globe® winners Paul Giamatti and Damian Lewis. Billions is a 21st-century examination of the profit and peril of chasing the American dream. Billions is written and executive produced by Brian Koppelman and David Levien (Ocean’s Thirteen, Rounders), and Andrew Ross Sorkin (Too Big To Fail).

Bloodline (Netflix)

Bloodline er et familiedrama, der udspiller sig i Monroe County, Florida, hvor den fugtige hede hele tiden spiller en rolle. Plottet starter med, at den ene voksne bror i en familie med tre brødre og en søster vender hjem til familens bed & breakfast. Men Ben Mendelsohns karakter i serien er familiens sorte får, og fra da af tager det fart. Det bliver således både et familiedrama, der opruller fortrængte minder og tragedier i familien – og til en kriminalhistorie, der truer med at sprænge familien til atomer. Serien er stærk i første sæson, og falder desværre i niveau i anden sæson. Måske derfor kommer der kun en sæson mere. Tredje sæson kommer således i 2017. Mest kendte skuespillere i serien er Mendelsohn, men også Sissy Spacek i rollen som familiens overhoved, gør det godt.

[maxbutton id=”2″]

Boardwalk Empire (HBO)

Gangsterdramaet Boardwalk Empire er bestemt værd at se. Særligt hvis du er til gangsterfilm og er tosset med biler, tøj og USA i 1920´erne og 1930’ erne. For det er her – i Atlantic City – at serien udspiller sig. I forbudstidens USA, hvor enhver gangster med respekt for sig selv tjente penge på illegal spiritus, havde Enoch Nucky Thompson kronede dage. Kongen af Atlantic City spilles af klasseskuespilleren Steve Buscemi som du måske kender fra The Sopranos. Han er seriens helt gennemgående frontfigur, og omdrejninsgpunkt, og han bær en stor del af serien, der over fem sæsoner ser op og nedture for Nucky, der både er en dreven forretningsmand, og kaster sig ud i politik. Executive producers er i øvrigt Mark Wahlberg og Martin Scorsese. Boarwalk Empire er en kvalitetserie i fem sæsoner, der alle er tilgængelige på HBO.

Breaking Bad (Netflix)

Hvis du ikke har set Breaking Bad, mangler du noget I din serie opdragelse. Det er en af de serie i nyere tid, der har vundet flest priser, og med god grund for den er helt siden egen og med fantastiske skuespilpræstationer. Ikke mindst de to hovedrolleindehavere Bryan Cranston og Aaron Paul er fantatiske i serien, der har betydet et massivt gennembrud for dem begge. Men hele settingen i breaking bad er enestående. Det hele foregår i den noget grå delstat Albuquerque. Cranston karakter Walter White er en kedelig kemilærer på et gymnasium. Da han får konstateret lungekræft, og skal finde en måde at finansiere medicin og lægebehandling tager det fart. For kemilæren tager ud i ørkenen i sit mobilehome og begynder at producere crystal meth og sælge det til byen ungdom sammen med Aaron Pauls figur Jesse Pinkman. Og så går det eller slag i slag over 62 afsnit fordelt på fem sæsoner, hvor Walter White udvikler sig til en episk antihelt, der jonglerer mellem livet som hard core gangster og familiefar med diverse problemer. Se den, hvis du ikke allerede har været der!

Game of Thrones (HBO)

Er du til drager, drama, svær og kvinder uden så meget tøj på, er Game of Thrones dit valg til de mørke aftener. Game of Thrones er det store fantasy eventyr, der folder sig ud i en middelalderlig verden, hvor syv dynastier kæmper om herredømmet og ’jern-tronen’. Det kræver sit, at komme ind i Game of Thrones for der er afsindigt mange navne, relationer, forviklinger og et persongalleri aldrig set magen i et serieunivers. For at synes om Game of Thrones, skal du kunne tåle rå vold som den (måske) har set ud i den mørke middelalder. For i Game of Thrones hugges hoveder af for et godt ord, og der er ikke sparet til de filmiske detaljer. Over indtil videre seks sæsoner buldrer eventyret løs, og man kan aldrig helt vide sig sikker på om ens helte må lade livet i kampene. Det kan serien tåle, for der er så mange personer at tage af og så mange delhistorier at følge. Og så er der fremtrædende roller til danske Nicolai Coster Waldau og Pilou Asbæk.
Sæson syv kommer (nok) hen mod forsommeren 2017. Se mere om sæson 7 her.

Homeland (Netflix)

Efter min mening er Claire Danes, der spiller hovedrollen som Carrie Matthison i Homeland, en af de bedste skuespillere, der agerer i serier på de store streamingtjenester. Som den maniodepressive CIA-agent kæmper Danes med fremmede magter, bomber, kidnapninger og følelser, der kommer i klemme i en verden fuld af had og terrorangreb. Og er der så plads til kærlighed for CIA-agenten, der sæson efter sæson redder verden for den store ulykke? Både ja og nej. I sæson et indleder Matthison et forhold til en anden af seriens fremtrædende roller, krigshelten Nicholas Brody spillet af Damian Lewis, der senere har fået hovedrollen i Billions. De første sæsoner er bedst af Homeland. Sæson 1-3 holder virkelig høj klasse. Så dykker det i sæson fire, for så efter min mening at komme op på højde i sæson fem, hvor Carrie har forladt CIA og er rykket til Berlin. Homeland sæson 6 får premiere den 17. januar på amerikansk kabel. Hvornår den rammer Netflix er et godt spørgsmål – den danske udgave har pt kun de første fire sæsoner. Se seriens officielle website hos Showtime.

Homeland Season 6 (2017) | Critics Rave Trailer | Claire Danes & Mandy Patinkin SHOWTIME Series

Homeland will return for Season 6. Starring Claire Danes and Mandy Patinkin. Subscribe to the Homeland YouTube channel: http://goo.gl/ogYPuM Don’t have SHOWTIME? Order now: http://s.sho.com/1HbTNpQ Get your Homeland merchandise now: http://sho.com/store_yt_homeland Follow: http://www.twitter.com/sho_homeland Like: http://www.facebook.com/HomelandOnShowtime/ Shop: http://s.sho.com/shophomeland Website: http://www.sho.com/homeland In Season 6 of Homeland, Carrie Mathison (Claire Danes) is back in the US on the streets of New York, fighting for the protection of civil liberties and against the abuse of power within the government.

House of Cards (Netflix)

Interesserer du dig for politik, er det fuldstændig umuligt at komme uden om House of Cards. Det politske drama, hvor man følger ægteparret Underwoods vej mod toppen i det amerikanske politiske system. Kevin Spacey og Robin Wright er enestånede i de to roller som Frank og Claire, der hårde som stål jorde alt og alle på deres vej for ingen midler at sky på vejen mod Det Hvide Hus. House of Cards er det ypperste Netflix kan præstere, og serien har for alvor været banebrydende for originalt skabt indhold til streamingtjenesterne, og serien kan også siges at have skabt det kommercielle gennembrug for Netflix på det danske marked. House of Cards har det hele: Drama, intriger, politisk spil, fremragende skuespillere og så er det naturligvis helt exceptionelt velproduceret. Billedsiden får dig til at få lyst til at strolle ned ad Washingtons boulevarder og ind i magtens centrum. Der er indtil videre lavet 53 afsnit af House of Cards på fire sæsoner. Sæson fem kommer eftersigende på Netflix i starten af 2017 (det plejer at være slut februar).

Læs også del 2 af 21 anbefalinger til serier på HBO og Netflix og den sidste tredje del.

Written by Troels Johannesen
Troels Johannesen er kommunikationsrådgiver og forfatter på Momentet.dk