HBO Netflix Handmaid's tale

HBO Nordic har lige meddelt, at man for andet år i træk hæver prisen med ti kroner for et abonnement på det danske marked. Det giver anledning til at se på om du får value for money, og hvor meget du egentlig er villig til at betale for streamingtjenester.

For lidt mere end et år siden annoncerede HBO Nordic, at man ville hæve prisen fra 79 kroner til 89 kroner. Og nu gør man det så igen. Denne gang fra 89 kroner til 99 kroner, så HBO Nordic abonnementet nu er på samme niveau som Netflix’ danske pris, der også ligger på 99 kroner månedligt.

For folk, der bruger de to tjenester meget, er det måske ikke mange penge for ofte god underholdning i mange timer. Men hvis du eller dine børn kun bruger tjenesterne sporadisk, er det værd at se på, om du behøver at have alle tjenesterne hele året.

Billions, Westworld og The Handmaid’s Tale trækker læsset

Det er næppe tilfældigt, at prisstigningen fra HBO Nordic kommer netop som Billions sæson tre er begyndt at rulle, ligesom, at sæson to og af både Westworld og The Handmaid’s Tale starter på platformen. Det er alle tre gigantiske succeser både globalt og for HBO Nordic, og som trækker kunderne, mens vi venter på afslutningen af Game of Thrones.

Og der skal da også noget til at dække omkostningerne for produktionen af disse serier. Til eksempel koster et enkelt afsnit af Westworld ni millioner dollars at producere. Det dobbelt af et afsnit af Netflix’ House of Cards og tre millioner dollars dyrere end for et afsnit af Game of Thrones, der siden HBO Nordics lancering i 2012 har været blandt de største trækplastre for kunder.

Bemærk, at tidligere og fremtidige prisstigninger altid annonceres når kunderne står klar til at se de nye sæsoner, og der er gået abstinenser i det danske streamingfolk.

[maxbutton id=”2″]

Er 99 kroner smertegrænsen?

Som det er nu ligger både Netflix og HBO Nordic på 99 kroner månedligt for basisabonnementet. Det samme gør det i øvrigt for musikstreamingtjenesterne Tidal og Spotify (læs en sammenligning af de to her).

Så noget kunne altså tyde på, at det er der loftet er for streamingtjenster i Danmark ligger, og at det kan være en markant barriere for både HBO Nordic, Netflix og andre at passere denne prisgrænse.

En helt og aldeles uvidenskabelig og urepræsentativ undersøgelse blandt mine Facebook-venner og Twitter followers viser da også, at prisen på de 99 kan være et tipping point, hvor mange overvejer at stå af.

På spørgsmålet om de 99 kroner månedligt for HBO Nordic er pengene værd, stemmer 18 ud af 38 nej på Facebook, mens altså lidt mere ikke mener, at det er pengene værd. Samme billede viser sig på Twitter, hvor 25 følgere var med i det lille afstemningsforsøg.

Troels Johannesen on Twitter

Prisstigning på 10 kroner hos @HBOnordic. Fremover 99 kroner månedligt. Pengene værd? #dkmedier

Hvis 99 kroner er smertegrænsen, er der primært to nye muligheder for Netflix og HBO Nordic at få flere penge i kassen til de mange og dyre produktioner. Først og fremmest skal der skaffes flere kunder. Her er potentialet nok størst blandt 55+ årige, der ikke nødvendigvis er hoppet full blown med på streamingtjenesterne, men hvor de 99 kroner måske ikke betyder så meget i budgettet, også selvom brugen af tjenesterne bliver mere sporadisk.

Og så kan man forsøge at øge indtjeningen ved at få flere til at købe udvidede abonnementer med flere skærme og mere HD-kvalitet. Langt de færreste familier har dog behov for fire simultane skærme, som er det næste step efter to skærms-abonnementerne, der er standard hos Netflix og HBO Nordic.

Tip: Tjek dit abonnement på abonnementssiderne hos Netflix og HBO – måske betaler du for mere end du bruger uden at du lige vidste det, og en krone sparet er som bekendt en krone tjent..

Kvalitet, udbud og teknik vigtigt

Tre parametre, der er afgørende for brugere af streamingtjenester er kvaliteten af film og serier, mængden af film og serier og endelig teknikken på selve streaming-platformene.

Der er ingen tvivl om at Netflix vinder på mængden af indhold. Ikke mindst på det vigtige børneindhold, er Netflix langt foran HBO Nordic, der dog nu har startet en mindre afdeling for børn kaldet Toonix Kids. Børneindhold kan – gætter jeg – i øvrigt være en vigtig retainer hos børnefamilierne, der beholder abonnementet for børnenes skyld, selvom de voksne selv bruger tjenesten for lidt. Der er HBO Nordic betydelig mere sårbar.

Endelig skal kvaliteten være i top. Personligt betaler jeg gerne for kvalitet, og synes, at HBO Nordic – hvad de også er kendt for fra det amerikanske marked – har det bedste indhold, og som passer til min smag. Skulle jeg lave en top ti over serier på de to streamingtjenester, ville HBO-serier nok fylde syv-otte pladser. Naturligvis med House of Cards og Breaking Bad som klare repræsentanter fra Netflix. For de modne og købestærke publikum er kvalitet den afgørende faktor for at beholde tjenesterne selv når prisen stiger.

Endelig er der teknik-fronten. Også her halter HBO Nordic platformen betydeligt efter Netflix som givetvis har brugt langt flere ressourcer på teknik end konkurrenten. Irritationsmomenter som problemer med login, afspilning på nogle devices og manglende flow når de skal binges hjemme i stuerne er risikoelementer for HBO Nordic, der ikke findes hos Netflix.

Spørgsmålet er, hvor lang tolerancen varer i forhold til prisstigninger. Deltag i undersøgelserne herunder.

Loading poll ...
Loading poll ...

Læs også: 21 anbefalinger til serier på HBO og Netflix.

Written by Troels Johannesen
Troels Johannesen er kommunikationsrådgiver og forfatter på Momentet.dk