Det er snart to måneder siden, at den svenske dance-musiker og producer døde i Oman. Og selvom jeg ikke (før) hans død har lyttet så meget til hans musik, har hans død alligevel sat sine spor hos mig. For Aviciis liv og død i musik er også fortællingen om, hvordan en ung og genert mand fik pludselig succes og blev kvalt i maskineriet, der omgiver den internationale musikbranche, og en skrøbelig sjæl, der endte med at tage sit eget liv.
Hvis du ser dokumentarfilmen ”True Stories”, der er tilgængelig på dansk Netflix, ser du et portræt af en ofte forpint mand, der ellers på rekordtid har opnået alt, hvad mange musikere drømmer om: Spiller på de største scener i verden, flyver privatjet, hentes i limousiner og følges af et helt entourage af assistenter, managers og venner, der klæber til stjernen, der bader i champagne I New York, Miami og på Ibiza.
AVICII: TRUE STORIES – Official Trailer
Directed by Levan Tsikurishvili Avicii: True Stories Official Trailer 1 (2017) – Documentary http://www.aviciitruestories.com
Filmen skildrer udviklingen fra Aviciis musikalske hjemmenørderier i Stockholm til gennembruddet og den fuldstændig udslettende verdensturné, der over seks år fra 2008 til 2016 betød mere end 800 koncerter i hele verden. Undervejs i filmen ser man, hvordan Tim Bergling, der er Aviciis borgerlige navn, lider af voldsomme mavesmerter eftersigende som følge af for lang tid med for meget alkohol, og hvordan både fysik og psyke nedbrydes i stjernelivet.
Fanget i en drøm?
I passager af filmen True Stories går stjernen med døde øjne nærmest i søvne fra koncert til koncert, ved dårligt nok hvilket land han er i, og hvornår og for hvem han skal spille. I en døs af smerte, sceneskræk og kronisk udmattelse, ser vi Avicii fanget i sin succes som jaget vildt. Og de råb om hjælp han kommer med, ignoreres af de nærmeste, der også lever af hans succes.
Og Aviciis kvaler ses også i sangteksterne, der oftest blev skrevet i samarbejde med andre. I sangen Wake me up fra 2013, hører man nærmest et skrig om hjælp gennem beatet:
“They tell me I’m too young to understand
They say I’m caught up in a dream
Life will pass me by if I don’t open up my eyes
Well, that’s fine by me”
So wake me up when it’s all over
When I’m wiser and I’m older
All this time, I was finding myself, and I
Didn’t know I was lost
Allerede her – fem år før sin død – fornemmer man, at Avicii måske slet ikke ønsker den succes og den opmærksomhed, der følger med musikkens verdensudbredelse og toplistehits. Og det er filmens gennemgribende tema: At succesen og det, der fulgte med, ikke var personen Tim Berglings ønske. Han kunne simpelthen ikke kapere det, og bryder sammen i takt med, at der bliver skruet op for beatet og for forventningerne til ham.
Avicii – Wake Me Up (Official Video)
Get the new EP here: https://lnk.to/AviciEPAvicii
Man sidder gennem hele True Storie med en knude i maven over, hvordan han har det med at skulle på scenen. Han vil simpelthen ikke, og frastødes af de festende horder, han er centrum for, og den opmærksomhed han får fra medier, fans og musikbranchefolk. Midt i sin egen ensomhed.
Og samtidig presses han voldsomt af folk omkring sig, ikke mindst af managers og pr-folk, der lever af hans succes som iler på dyr, og han har ikke det mentale overskud til at sige fra i tide, før fysikken og den mentale tilstand forværres og han må trække stikket helt i 2016.
Man undres i hele filmen over, at ingen i Aviciis nærhed griber ind og sender ham på ferie eller får sat en stopper for en vanvittig udnyttelse af en ung mand, der kun ser clubscener, fester og jetset-liv som han ikke kan kapere. Det er faktisk en skandale!
Historien om Avicii, og hans alt for tidlige død, er historien om – som så mange gange før – at ikke alle er skabt til showbizz fordi livet simpelthen er for hårdt og dæmonerne vælter frem når rampelyset tændes og slukkes.
Leave a Comment