Del 3. Efteråret er over os, og hvad er mere velegnet til at fordrive de mørke aftener med end en god bog, stearinlys og kaffe på kanden? Tv-serier naturligvis. I hvert fald er binge-watching af serier blevet den nye folkesport. Her får du tip til noget af det bedste Netflix og HBO har at tilbyde de seriehungrende danskere. Her får du en alfabetisk liste over mine favoritter – nye serier såvel som nogle med nogle år på banen.

The Affair (HBO)

Serien The Affair, hvis sæson 3 begynder på HBO 20. november i år, starter med… rigtig gættet: En affære. Familiefaren og forfatteren Noah Solloway er på ferie i feriebyen Montauk, Long Island da han møder servitricen Alison Lockhart. Mødet gør hende til en femme fatale for Noah, der kastes ud i først en livskrise og senere som hovedperson i en drabssag. På den måde bliver The Affair, der starter fredeligt til et højspændt psykologisk drama, der hele tiden skifter i sympatien. Det gør serien også fordi der undervejs skiftes point of view. Det ene øjeblik ser vi begivenhederne fra den en ene hovedpersons øjne, og i det næste afsnit ser vi begivenhederne fra andre af seriens hovedpersoner. Og det er helt ned til finesser som andet tøj, anden måde at sige tingene på osv. Det er virkelig godt skruet sammen, og skaber en helt særlig dynamik i serien, der gør den svær at slippe. Fra at være startet med en affære, er den i sæson to og tre blevet til en kriminalgåde, der dog stadig bindes sammen af Noah og Allison, og den affære de startede. Jeg gætter på, at sæson tre bliver den sidste med The Affair.

The Affair | ‘The Story Begins’ Trailer | Season 1

Starring Dominic West, Ruth Wilson, Maura Tierney, and Joshua Jackson. Subscribe to The Affair YouTube channel: http://s.sho.com/TheAffairYouTube Get THE AFFAIR merchandise now: http://sho.com/store_yt_affair The Affair is the Golden Globe®2015 Winner for Best TV Series, Drama & Ruth Wilson is the Golden Globe®2015 Winner for Best Actress in a TV Series, Drama.

The Americans (Netflix)

En af de serier jeg er blevet rigtig glad for, er The Americans. Det er måske ikke en serie fra øverste hylde eller som der er buzz omkring som House of Cards eller Game of Thrones. Men det er en solid og ofte rigtig spændende serie, der har historiske rødder. The Americans handler om ægteparret Elizabeth og Phillip Jennings, der på overfladen lever et kedeligt forstadsliv til Washington DC i starten af 1980´erne, hvor den kolde krig raser. Men Phillip og Elizabeth er naturligvis ikke rigtige americans – de er russiske spioner eller illegals som man kaldte dem, der opererede som sovende celler i kampen mellem øst og vest. På den måde får vi et skud koldkrigshistorie med på underholdningsvognen når vi – naturligvis tilføjet rigelige mængder dramatisering – følger spionernes kamp mod den amerikanske stat samtidig med, at de skal klare strabadserne med to amerikansk fødte børn, der ikke aner, hvad der forældre laver om natten. Man aner et gennemgående tema i en række af de bedste tv-serier: Dualismen mellem jobbet som gangster/mafiaboss/spion og så det helt almindelige familieliv. I hovedrollen som Elizabeth ses smukke Keri Russell som nogle – måske særligt kvinder – kender fra Felicity. Tre sæsoner på dansk Netflix. Sæt i gang.

[maxbutton id=”2″]

The Knick (HBO)

En af de bedste nyere serier er efter min mening The Knick kreeret af Steven Soderbergh. Og så er det endda noget så sjældent som en vellykket lægeserie. Med Clive Owen som Dr. John W. Thackery I den altoverskyggende hovedrolle er serien et lille stykke seriekunst i øvrigt med spacy elektronisk (og anakronistisk) musik af Cliff Martinez, de rogså lavede musikken til Drive.

The Knick er kælenavn for hospitalet The Knickerbocker, der var et eksperimenterende hospital på Manhattan i starten af 1900-tallet. Her huserer John W. Thackery og prøver nye metoder af på hospitalets patienter. Her eksperimenterer han med nye typer af operationer, og gør forsøg med noget så banebrydende på den tid som at desinficere redskaber og vaske hænderne… Problemet er bare, at Thackery er stofmisbruger og frekventerer byens opiumshuler, og går gennem ild og vand for at skaffe sine stoffer. På den måde holder han sig kørende til langvarigere operationer, forskning midt om natten og diverse udskejelser. Men det er naturligvis en nedadgående spiral for Thackery og for hospitalet i øvrigt. Rundt om Clive Owen, er der en række andre stærke skuespilpræstationer og serien er både underholdende og dramatisk. Og så har den nogle ekstremt eksplicitte billeder af operationer med indvolde, organer og masser af blod – bare så du er klar til at kigge væk. Der er indtil videre kommet to sæsoner af The Knick, og uden at røbe for meget, kan jeg sige, at jeg er spændt på at se, hvordan serien kan udvikle sig i en eventuel tredje sæson.

The Knick Season 1: Trailer #2 (Cinemax)

Subscribe to the Cinemax YouTube: http://itsh.bo/10r1tmj The new original series, The Knick, starring Clive Owen, premieres Friday, August 8th at 10PM/9C. Cinemax on Facebook: https://www.facebook.com/cinemax Cinemax on Twitter: https://twitter.com/Cinemax Cinemax Official Site: http://itsh.bo/HPPXB4 Cinemax Go: http://itsh.bo/10qx3k5 It’s HBO.

The Path (HBO)

The Path fra 2016 er et drama med Breaking Bad-stjernen Aaron Paul i hovedrollen. Historien foregår i en lille religiøs sekt i upstate New York, hvor sektens indbyggere prøver at holde sammen i troen på, at der er en række trin mod den evige frelse. En række trin, hvor indbyggerne gennem flere erkendelsesniveauer endelig ser lyset. Det begynder Aaron Pauls karakter dog at tvivle på, og så har vi balladen. For hans kønne hustru, spillet af Michelle Monaghan, er født ind i sekten, og kan umuligt se en anden vej. Det skulle da lige være efter sektens ukronede konge, der spilles af Hugh Dancy, og så har vi ogs et trekantsdrama. Han viser sig dog at være både psykopat og folkeforfører, og det er ikke den bedste kobling for sekten. Hurtigt udvikler historien sig til en kriminalhistorie med Aaron Pauls karakter fanget mellem hensynet til familien og til friheden uden for sekten. Første sæson tegner godt, og selvom jeg kan have min tvivl om, hvorvidt den kan følges op, glæder jeg mig til sæson to, der er bestilt og givetvis kommer på HBO til foråret.

True Detective (HBO)

Der var meget buzz om True Detective da første sæson rullede over HBO i 2014. Og det var da også med Matthew McConaughey og Woody Harrelson som to prominente og afstumpede betjente, der i Louisianas sumpe jager bestialske mordere. De har begge mørke sind, hvilket sætter rammen om seriens ligeså mørke stemning. Det er lækre billeder trods de depriverede omgivelser, og både de to hovedrolleindehavere og Michelle Monaghan, der også er med her, gør det godt. Første sæson er fremragende. Problemet med True Detective – ligesom det kan være charmen – er, at hver sæson afslutter sine historier, og en ny starter op med nye skuespillere, karakterer og omgivelser. Det betyder, at man ikke får samme forhold til karaktererne og udviklingen i historien. Og så er anden sæson bare heller ikke ligeså god, selvom den har skuespillere som Vince Vaughn og Colin Farrell med. Håber dog stadig på en tredje sæson.

Weeds (Netflix)

Weeds er i den letteste genre her på listen. Black comedy og ekstremt let fordøjelig underholdning over hele otte sæsoner med den første helt tilbage i 2005. Mary Louise Parker (fra blandt andet West Wing) spiller den altoverskyggende hovedperson Nancy Botwin, der i første afsnit bliver efterladt som enke med tre børn, hus og regninger til op over begge ører. Hvad gør de kloge så? De starter en større enterprise ud i salg af pot til forstadens unge. Og sådan starter en tour de force gennem forskellige dele af USA, hvor Nancy og familien er på flugt fra narkokriminelle, politi og myndigheder. Det er ikke stor skuespilkunst eller avanceret drama, men det er til tider ret skægt. Weeds er lavet, at Jenji Kohan, der efter Weeds lavede Orange is the new black. Så kan du lide den, kan det være du skal give Weeds en chance. Og så er der enkelte gengangere som fx Michael Harney, der spiller den depressive fængselsinspektør i OITNB.

Westworld (HBO)

Westworld er nyeste skud på stammen for en superserie på de to streaming-tjenester. Og for at sige det som det er, så er det en serie med et enormt potentiale, og som er svær at sætte i bås. Et western / sci-fi psykologisk drama er sjældent set på film eller tv. Men det er hvad Westworld er. Serien sætter spørgsmålstegn ved, hvad der er virkeligt, og hvordan menneskelignende “værter” kreeret af et stort firma bebor en Western verden som rige turister kan besøge og prøve livet i the wild west. Som en anden master of puppets styrer virksomheden denne verden med Anthony Hopkins som den store mester og kreative kraft og danske Sidse Babbett Knudsen som isdronning på det kolde slot.

Der er i skrivende stund kun udgivet fire afsnit af den første sæson, og derfor er det for tidligt at dømme serien eller forklare nærmere om plottet. Men sikkert er det, at grænserne mellem de menneskeskabte “værter”, der ligner almindelige mennesker på en prik, og så mennesker af kød og blod, udviskes efterhånden som robotterne tager hånd om deres egne følelser, temperament og handlinger. Det skaber naturligvis konflikt når det menneskesbate ikke længere kan kontrolleres, og der tegner sig et slag om herredømmet mellem mand og maskine. Dermed trækker Westworld tråde til en række store historier gennem tiden. Nævn blot Frankensteins monster.

Læs også del 1 og del 2 af “21 anbefalinger til serier på HBO og Netflix”

Written by Troels Johannesen
Troels Johannesen er kommunikationsrådgiver og forfatter på Momentet.dk