Del 2. Efteråret er over os, og hvad er mere velegnet til at fordrive de mørke aftener med end en god bog, stearinlys og kaffe på kanden? Tv-serier naturligvis. I hvert fald er binge-watching af serier blevet den nye folkesport. Her får du tip til noget af det bedste Netflix og HBO har at tilbyde de seriehungrende danskere. Her får du en alfabetisk liste over mine favoritter – nye serier såvel som nogle med nogle år på banen.

Lilyhammer (Netflix)

LIlyhammer er komedie med et lille skvæt Sopranos tilsat norsk socialrealisme. Steve van Zandt – kendt fra The Sopranos – stikker af fra New Yorks mafia og tager til norske Lilyhammer under vidnebeskyttelse. Stedet han vælger er Lillehammer, fordi det så så idyllisk ud da der var vinter-ol i 1994. Det bliver naturligvis noget af et kulturchok for gangsteren Frank Tagliano at møde det norske velfærdssystem, og det går ikke stille for sig når han i hvert afsnit bruger mafiaens metoder af på lokalbefolkningen, der alle bliver spillet af nordmænd. Selvom det ofte går galt, klarer Tagliano ofte ærterne og får sat norske strattenrøvere på plads med sin efterhånden større og større gruppe af mere eller mindre debile nordmænd, der slutter sig til ham. Lilyhammer er en lille serie, der går godt til en aften, hvor du alligevel er for træt til andet end sofaen. Tre sæsoner på Netflix.

Mr Robot (HBO)

Er du lidt smånørdet og synes du også, der er noget fascinerende over hackere, der bekæmper storkapitalen for at gøre verden til et bedre sted, så vil du også kunne lide Mr. Robot. Serien, der har det nye stjerneskud Rami Malek i hovedrollen som dataspecialisten Elliot, foregår et sted mellem drøm og virkelighed i nutidens New York. Eller et sted mellem psykotiske anfald, stofmisbrug og paranoia rettet mod den altædende konglomerat Evil Corp. Elliot bliver i den første og hidtil eneste sæson indrulleret i en gruppe, der ønsker at se kapitalen falde og sætte individet fri. Eller gør han? Under hele første sæson, bliver seeren gang på gang snydt i sin tro på, hvad der sker, og hvad der kun foregår i Elliots fucked up sind. Det trækker på den måde tråde til filmen Fight Club, der arbejder med samme plot og metode. Mr. Robot er dog spændende nytænkning, ikke helt så mainstream, men virkelig et godt bud på en ny avantgarde-serie. Sæson 2 af Mr. Robot kørte i USA i sommeren 2016 – forhåbentlig snart på dansk Netflix. Der er også fornyet til en tredje sæson. Spot iøvrigt den danske model Stephanie Corneliussen i en (mærkelig) birolle.

Mr. Robot Season 1 – Trailer

Started this a while ago for a school project but decided to finish as the season just wrapped. If you haven’t seen the show yet I implore you to watch it and don’t worry because the trailer isn’t particularly spoilery. I letterboxed the video because the watermark would always change around and it was really distracting.

Narcos (Netflix)

Narcos er den delvist dokumentariske dramaserie over den colombianske narkobaron og storgangsters Pablo Escobars virke i Colombia i 1980’erne og starten af 90’erne. Serien, hvor sæson to lige er kommet til danske Netflix, er en dramatisering af Escobars liv som centrum for den største kokainsmugling til USA, der nogensinde er foregået. Du skal være klar til at se mange voldelige scener når Escobar spreder død og ødelæggelse med to amerikanske agenter i hælene. Serien giver dog aldrig et mere end overfladisk indblik i personerne i serien, men det er ok for det er faktisk spændende og vildt, at langt det meste virkelig er foregået for ikke længe siden da Colombia for alvor kæmpede mod Escobar og de andre narkobaroner. Sæson to slutter i øvrigt med en pudsig cliffhanger til en eventuel sæson tre. En sådan sæson har jeg lidt svær ved at forestille mig som andet end en tynd kop te..

[maxbutton id=”2″]

Orange is the new black (Netflix)

I den noget mere lette afdeling, finder du Orange is the new Black. Det er black comedy som vi også ser i fx Weeds som også har samme producer i Jenji Kohan. Over fire sæsoner (so far) følger vi først Piper Chapman, der er havnet i kvindefænglset Litchfield Penitentiary på en dom for narkosmugling – og senere en lang række af andre indsatte i fængslet med hver deres skæve personlighed. Vi ser deres indbyrdes kampe, kærlighed og kampe mod systemet og vi ser flash backs til deres liv uden for murerne, før det gik galt og hvorfor det gik galt. Der er rigtig stærke skuespilpræstationer i OITNB blandt mange af kvinderne, der kæmper mod usle mænd, der enten forråder dem, forlader dem eller misbruger dem. Stilen i Orange i is the new black svinger mellem komedie, over drama til noget, der på det nærmese kunne minde om dokumentarisme. Serien er da også bygget på en bog om tiden i et kvindefængsel – skrevet af Piper Kerman, som altså også har givet fornavn til seriens hovedperson. Sæsonerne plejer at breake i forsommeren – sæson 5 givetvis i forsommeren 2017.

Sopranos (HBO)

Den ældste af serierne her på listen er The Sopranos, hvis første sæson blev sendt i 1999, men som har dannet skole for meget af det kvalitets streaming, der har ramt markedet de sidste ti år. Historien handler kort fortalt om hverdagsgangsteren Tony Soprano, der som overhoved i den New Jersey baserede gangster-familie både skal drible med livet som hårdkogt kriminel og som elskelig familiefar til et par teenagere. Det er selvfølgelig ikke let når andre mafiabosser vil have dit hoved på et fad, og du så også skal kæmpe med krise i familien, svigtende helbred og millenial USA, hvor terrorbekæmpelse, og tough on crime rammer den gamle italienske mafia. Tony Soprano blev fremragende spillet af James Gandolfino, der desværre døde kun 52 år gammel i 2013. I seriens mange andre stærke roller ses fx Tony Sirico, Drea De Matteo, Steve Buscemi og Steven van Zandt. Skuespillere, der alle har fået fremtrædende roller i senere serieuniverser. Alle sæsoner af The Sopranos kan ses på HBO.

Sons of Anarchy (Netflix)

I et andet og mere nutidigt gangstermiljø finder vi motorcykelklubben Sons of Anarchy (SOA). Serien, der er afsluttet med syv sæsoner, handler om rockerklubben, der huserer i Redwood, Californien. SOA er ikke for hverken børn eller sarte sjæle. Man kan roligt sige, at det er mord på mord, og hvert afsnit har sine store opgør, hvor blodet sprøjter. Det er egentlig ret banalt, og måske er det ikke stor filmkunst, men det virker for mig. Man får en sjælden påtrængende sympati for toprockeren Jax Teller (spillet af Charlie Hunnam), der arver en udfordret rockerklub med bånd til våbenhandlere i IRA, og dødsfjender i diverse bander, der også vil sidde på det californiske marked for sex, drugs and guns. Man kommer uafværgeligt til at holde af Jax og resten af klubben, og det gør nærmest ondt, hver gang en falder fra eller Jax’ familie selv er i skudlinjen. For ligesom Sons of Anarchy er et moderne gangsterdrama, er det også historien om en martret familie, hvor hemmeligheder kommer for en dag, og hvor den store opgør nærmer sig mere og mere som sæsonerne skrider frem. I serien finder man også stærke præstationer af skuespillere som Maggie Siff, Katey Sagal, Ron Perlman og Jimmi Smits som tatoveret hispanic gangster – og ja det er ham fra firserpolitiserien, NYPD Blue, LA Law og West Wing. Klar anbefaling herfra.

Sons of Anarchy Season 1 Promo/ trailer

Sons of Anarchy Season 1 Promo/ trailer

Suits (Netflix)

I en helt anden boldgade finder du Suits. Jeg ved egentlig ikke om jeg synes det er en god serie, men den kan noget på underholdningen, og så kan den være udmærket til en træt aften, hvor der ikke skal tænkes så meget over plot, forviklinger og persongallerier. Suits er en advokatserie, hvor stort set alle afsnit er skåret over samme læst. Hovedpersonen Mike Ross, der faker et eksamensbevis fra Harvard, får job på et af New Yorks fineste advokatkontorer og kommer under vingerne hos Harvey Specter spillet af Gabriel Macht. Vores hovedperson kan ikke så meget jura, men han har klæbehjerne og fotografisk hukommelse, og det redder naturligvis dagen, langt de fleste dage. Der er til dato lavet hele 86 afsnit af Suits, men frygt ikke: De er let fordøjelige, og dagen efter du har set dem, har du glemt hvad de handlede om.

Læs også del et af 21 anbefalinger til serier på HBO og Netflix, og læs også sidste og tredje del.

Written by Troels Johannesen
Troels Johannesen er kommunikationsrådgiver og forfatter på Momentet.dk