Vinyllegetøj til mange hundrede kroner – måske endda mange tusinde kroner. Og så må børnene ikke engang lege med dem, de japanske bearbricks. Her kan du få et indblik i, hvorfor selv mænd på snart 40 år, kan blive besat af plastlegetøj.

Bearbricks er japansk designer legetøj, og såkaldte ‘collectibles’. Det er små ‘bjørne’, der for det meste laves i vinyl og som udigives af den japanske virksomhed Medicom Toys. Den første bearbrick blev udgivet i 2001 og siden da har det været samleobjekt for både designinteresserede, legetøjssamlere og andre med interesse for (japansk) popkultur.

Bearbricks udgives på to måder:
1) i serier af ‘blindboxes’ to gange årligt. I 2015 udkom serie 31. I hver serie er der både en “horror” bearbrick, en “art bearbrick” en “cute”, et flag og et dyr samt en eller flere kommercielle udgivelser.

2) Som kollaborationer mellem forskellige virksomheder – fx modehuse, filmselskaber og andre virksomheder, der udgiver eksklusive bearbricks i få eksemplarer.

Det er særligt disse ‘limited editions’, der er rift om blandt samlere, og de mest eftertragtede sælges for mange tusinde dollars på Ebay.

En 100 % og en 400 % Star Wars bearbrick

En 100 % og en 400 % Star Wars bearbrick

Selv har jeg samlet på bearbricks i tre-fire år. Hvordan det startede husker jeg ikke, men det blev hurtigt en lidt nørdet hobby med at lære markedet at kende, finde de flotteste og begynde at købe nogle for at lære, hvad det kan betale sig at gå efter og hvilken stil man går efter. Der er næsten 3000 forskellige i alle mønstre, farver og udtryk at vælge i mellem.

Forskellige størrelser – og forskellige priser
Bearbricks kommer i forskellige størrelser, og måles i %. Den type, der er flest af, er 100 % bearbricks. De måler syv centimeter. Bearbrick 400 % er 28 cm høje, og den største bearbrick på 1000 % er 70 centimeter høj.

Samlere går oftest efter 400 % – måske fordi det er dem de største brands oftest laver i limited editions.

Nogle af de mest værdifulde bearbricks kommer fra den kendte street art kunstner KAWS. Brian Donelly som kunstneren bag hedder, har designet og udgivet en serie af de mest kendte bearbricks, der i 400 % koster omkring 8000 kroner på Ebay. Der er dog langt op til de allerdyreste udgaver, der er lavet i ganske få editions som sælges for over 40.000 dollars. De er ofte lavet af enten træ, stål, aluminium eller andet materiale end vinyl.

Jeg har desværre ikke en af dem, selvom det ville være en god pensionsopsparing…

I høj kurs i modebranchen
Der laves et utal af collabs mellem Medicom Toy og virksomheder, der ønsker at bruge bearbricks i deres markedsføring, og på den måde bliver vinylfigurerne en avanceret viral del af virksomhedernes kampagner.

Store koncerner som som Pepsi, Nike og Disney udgiver bearbricks ligesom bands som Kiss, House of Pain og senest Daft Punk har udgivet figurer. Men særligt modehusene har en faible for bearbricks, og det er da også særligt i street wear butikker og andre upscale tøj – og designbutikker, at man kan købe des små vinylfigurer.

Luksusbrands som Gucci, Commes des Garcons, Chanel og Anna Sui har udgivet bearbricks, men også street wear labels som Mr. Porter og A Bathing Ape har brugt bearbricks for at skabe hype om deres produkter. Det er særligt denne sidste kategori af samarbejder mellem Medicom og modebrands jeg synes er interessant, og oftest går efter.

Danmark halter efter

Der er også et par danske brands, der har udgivet bearbricks. Både Wood Wood og Helly Hansen har udgivet figurer ligesom der er udgivet en bearbrick med mønster af møbeldesigneren Verner Panton.

Grunden til, at få danske virksomheder ikke har valgt at lave samarbejder med Medicom er naturligvis, at fænomenet ikke er særlig udbredt i Danmark. Der er få danske samlere, og få steder ud over på nettet man kan købe bjørnene. Faktisk er det så vidt vides kun i Wood Wood man kan købe bearbricks – og det er blind box serierne, der er mere mainstream og derfor også billigere (ca. 50 kr. pr stk). Det kunne være sjovt hvis flere danske brands kastede sig ud i forsøg med at bruge bearbricks som eksklusivt add on til deres produkter.

Fordi der ikke rigtig er danske butikker eller webbutikker, der sælger bearbricks, må interesserede danskere starte på nettet, og fx forsøge sig frem på Ebay. Mon ikke jeg senere skriver en guide til at komme i gang som bearbrick samler.

Coverbilledet her er af en 100 % Kill Bill bearbrick udgivet som en eksklusiv promoveringsgenstand i forbindelse med DVD-præmien på Tarrantinos film og en bearbrick fra det japanske street wear label A Bathing Ape.

Written by Troels Johannesen
Troels Johannesen er kommunikationsrådgiver og forfatter på Momentet.dk